Back to top

Arena Media

  /  Medyadan Haberler   /  COVID-19 Krizinin Reklam Sektörüne Etkileri

COVID-19 Krizinin Reklam Sektörüne Etkileri

Covid-19 salgını küresel ekonomide ciddi sarsıntılara yol açtı ve tüm ülkelerde olduğu üzere Türkiye de bundan nasibini aldı.

Bazı sektörlerde alınan sosyal mesafe önlemleri işletmelere kan ağlatırken, ilk bakışta reklam sektörü nispeten daha iyi bir vaziyetteymiş gibi görünmekte.  Nitekim geçtiğimiz Nisan ayı itibariyle ölçümlenen TV pazarında geçen seneye nazaran %8.6’lık bir büyüme tespit etmekteyiz. Ancak bu büyümenin en önemli kısmı kamu yayınlarından gelmekte ve bunun haricindeki büyüme oranı ise yalnızca %3.6. Bu büyümenin en önemli kaynağı ise %104 oranında büyüyen perakende sektörü. Dolayısıyla hem kamu yayınları hem de perakendecilik haricinde baktığımızda reel anlamda sektörde %5.2’lik bir küçülmeden bahsetmek mümkün.

Krizin sektörel etkilerini incelediğimizdeTurizm, Otomotiv ve Tekstil sektörlerinde reklam kullanımının sert bir biçimde düştüğünü görmekteyiz. Buna karşılık Perakende, Kozmetik ve Kişisel Bakım, Ev Temizlik Ürünleri sektörlerinde net artış gözlemlendi. Aynı sektör içinde bazı reklam verenler (ör: Benckiser ve P&G) kullanımlarını arttırırken, diğerleri (ör: Unilever) aksi kararı alarak kullanımlarını düşürmeyi seçtiler. Coca-Cola Nisan ayında reklamlarına ara verdiğini açıkladı.

Diğer sektörler nasıl etkilendi?

İlk vakanın görüldüğü 10 Mart tarihine kadarki dönemde, geçen sene aynı döneme göre yatırımlarını arttırmış olan bazı sektörler, salgın ardından yaşanan frenlemeye rağmen, ilk çeyrekte büyüme görünmesine neden oldu. İlk vaka öncesi süreçte, geçen sene aynı döneme göre, Bilgi Teknolojileri’nde %604, Sağlık-Medikal’de %95, İnşaat ve Dekorasyon Hizmetleri % 84 ve Optik, Saat, Aksesuar’da %75 artış göstermişti. Otomotiv, Ulaşım Araçları ve Yan Sanayii, Kamu Kuruluşları ve Siyasi Partiler , Turizm sektöleri ise ilk vaka öncesi dönemde seneye küçülme ile başlamıştı.

Nisan ayında, en büyük artış Kamu Kuruluşları ve Siyasi Partiler nezdinde gözlemlendi (%232). Bunu Perakendecilik (%104) ve Sağlık Medikal (%102) takip etti. Olumlu değişim bakımından dördüncü ve beşinci sırada ise Ev Temizlik Ürünleri ve Şirketleri (%77) ile Elektronik Ev Eşyaları (%49) bulunmaktaydı.

Yine Nisan döneminde en çok olumsuz değişim gözlemlenen sektörlerin başını Turizm (-%99) ile Eğlence, Kültür Sanat ve Spor Faaliyetleri (-%86) çekmekteydi. İnşaat ve Dekorasyon Hizmetleri (-%68), Optik, Saat, Aksesuar (-%63) ve Otomotiv, Ulaşım Araçları ve Yan Sanayii (-%62) de çok düştü.

#EvdeKal’dık #TV’ye sardık

Alınan sosyal mesafe tedbirleriyle uyumlu olarak ATS değerleri net bir şekilde arttı. Tespit edilen ilk vaka öncesi günlük ortalama izleme süresi 354 dakika iken, evde geçirilen zamanın artmasıyla birlikte bu değer 447 dakikaya çıktı ve Nisan boyunca önceki yıl oranlarının altına düşmedi.

Nisan ve Mart

Diğer taraftan reytinglere bakıldığında ise Mart ayında gözlemlenen artışlar, dizi yayınlarının ara vermesi ile Nisan ayında düşüşe geçti.

Mart’ın üçüncü haftasında izlenme payları %18’e kadar çıkan haber kanalları, Nisan ayı son haftayı %12 izlenme payı ile kapattı. İzleyicilerin haberlere olan ilgisi azaldı.

Erişim kanallarının ise toplam izlenme payının %50’nin altına düştüğünü görüyoruz. Haberlere karşı ilgi ve dizilere verilen ara dolayısıyla erişim kanallarına olan ilgi azalıyor, alternatif içerikli kanallar öne çıkmaya başladı.

“Kuruluş Osman” ve “Arka Sokaklar” yeni bölümlerle devam eden istisnai diziler oldu. Reyting kralı “Survivor” da yayınına aralıksız devam etmekte. TRT-1’de seyircilerle buluşan “Tutunamayanlar” ve “Kalk Gidelim” dizileri ise format değişikliğine giderek duruma uyum sağlayarak dikkat çekti.

Bizi Takip Edin